Så väljer du ett riktigt bra hundfoder till din nya hund

Det är mycket att tänka på när man är nybliven hundägare. Hundfoder med rätt smak och innehåll ska till exempel inhandlas innan den lilla hunden flyttar in.

Hunden är människans bäste vän, brukar man säga. En trofast kompis som finns vid ens sida i ur och skur. Inte konstigt att så många människor väljer att skaffa en fyrbent vän. En hårig liten filur som viftar på svansen när dess matte eller husse kommer hem och som mer än gärna håller en sällskap i soffhörnet. 

Innan man skaffar hund finns det dock en hel del att tänka på. Först och främst måste man bestämma sig för vilken hundras som passar in i ens liv. Vilken ras valet faller på är avgörande när man ska införskaffa hundfoder, koppel och hundbädd. Ja, kanske är valet av ras ett av de viktigare när man väljer att skaffa hund.

Rätt hundfoder till rätt ras

Olika hundraser har olika karaktärsdrag. En del raser är kända för att kräva mycket motion, andra för att knappt kunna ta sig uppför en trappa. Vissa hundraser har pälsar som kräver mycket omvårdnad och måste borstas ofta. Andra raser saknar päls på delar av kroppen och kan därför behöva ett hundtäcke när det är kallt. 

Oavsett vilken ras man väljer gäller det att anpassa fodret efter rasens karaktärsdrag. En hund som är väldigt aktiv och springer mycket, exempelvis en vallhund, behöver hundfoder som ger mycket energi. För en liten hund som bara går korta promenader kan det behövas ett hundfoder som reglerar hundens vikt och ser till att den inte blir överviktig. 

Vilken leverantör av hundfoder bör man välja?

Det finns många butiker som säljer hundfoder och andra prylar som man kan behöva när man är nybliven hundägare. Ofta är människor väldigt noggranna med vilka leverantörer av hundfoder de väljer till en början. Detta är på inget sätt märkligt. När man är oerfaren inom området kan det kännas tryggt att handla foder i en riktig djuraffär där man kan få god hjälp. 

När man blivit lite varm i kläderna som hundägare kan man kanske våga sig på att köpa hundfoder i en butik som erbjuder hundmat till ett bättre pris än vad djuraffären gör. Vet man bara vad fodret bör innehålla är det ofta enkelt att hitta bra hundfoder även i lågprisbutik eller vanliga matvaruaffärer. 

Så vet man att man valt rätt hundfoder

Det kan ta ett tag att komma fram till vilket hundfoder ens pälskling gillar bäst. Självklart är det viktigaste att hunden mår bra av fodret. Genom att ta en extra titt på innehållsförteckningen på de hundfoder man funderar på att köpa kan man snabbt få koll på om fodrets innehåll stämmer överens med hundens behov.

Nästa nöt att knäcka är vilken smak på foder hunden uppskattar. Detta löser man enklast genom att testa sig fram. Vissa hundar gillar blötfoder och andra torrfoder. En del uppskattar kycklingsmak medan andra helst vill ha biff. Smaken är olika hos hundar, precis som hos människor.

Mer information om hundfoder för din hund kan du hitta på webbsida: rusta.com