Därför är taksäkerhet viktigt

Taket ska helst besiktigas minst en gång om året. Därför är det viktigt med taksäkerhet och att man kan vistas på taket på ett säkert sätt. Här är några tips.

Takunderhåll är viktigt för att taket ska hålla riktigt länge. Men taket utsätts också för stora påfrestningar i form av is, snö, regn, sol och vind. Det kan exempelvis göra att takpannor hamnar snett eller att skorstensplåten släpper. Åtgärdar man inte detta kan vatten leta sig in och orsaka kostsamma fuktskador.

Minst en gång om året ska man besiktiga taket men har det blåst och stormat riktigt mycket kan det vara bra att ta sig en extra titt. Men för att man ska kunna vistas riskfritt uppe på taket måste det finnas bra säkerhetsanordningar som exempelvis gångbryggor, glidskydd, ankarpunkt, takstegar och snörasskydd. Detta gäller oavsett om man själv ska besiktiga taket eller om man anlitar en takläggare.

Taksäkerhet är alltid husägarens ansvar

Som husägare, fastighetsägare och bostadsrättsförening är man ansvarig för taksäkerheten oavsett vem som vistas på taket. Anlitar man en takmålare eller en takläggare för takunderhåll måste man som fastighetsägare se till att de kan arbeta säkert. Men också för sin egen skull om man riskfritt själv ska kunna besiktiga taket.

Det finns företag som är specialiserade på taksäkerhet. De erbjuder ofta en kostnadsfri besiktning av taket vid en offertförfrågan. Därefter får man förslag på säkerhetsförbättringar som kan göras tillsammans med en offert. Det kan löna sig att ta in offerter från några olika företag specialiserade på taksäkerhet för att jämföra priser.